click di bawah..

click dibawah..

Friday, April 29, 2011

Belajar bahasa ARAB!


jom belajar Bahasa Arab?


apa kepentingan kita belajar bahasa Arab?
nk tahu? nk tahu? ha.. tekan here...



bila kita nak belajar bahasa Arab?

bila nak gi buat haji je ker baru nk belajar?


sebuah cerita~

“Di manakah letaknya cantik sekuntum bunga?”, tanya Sheikh Yousef al-Qammaz pagi itu.

Kami terpinga-pinga.

“Ya, di mana letaknya kecantikan sekuntum bunga?”, tanya pensyarah kami lagi. Tenang menanti jawapan sambil mengusap-usap janggutnya yang panjang dan rapi itu.

“Pada warnanya!”, jawab seorang rakan sekelas kami.

Guru Bahasa Arab kami menggelengkan kepala.

“Pada baunya”, jawab seorang lagi.

Menggeleng lagi.

“Pada perempuan yang memakainya”, salah seorang kami mencuba.

“Hahaha!”, habis ketawa satu kelas dibuatnya.

“Kecantikan bunga ialah pada bahasa yang mengungkapkannya. Kerana bahasa, bunga jadi cantik! Mari belajar memperelokkan bahasa agar cantik hidup kamu”, kata Sheikh Yousef al-Qammaz menamatkan teka teki kami.

Bahasa menterjemahkan fikiran dan perasaan.

Muqaddimah subjek Bahasa Arab 100 pada semester satu, Oktober 1993, Fakulti Peradaban, Universiti Mu’tah, Jordan.

diambil dr

ABU SAIF @ www.saifulislam.com

Thursday, April 28, 2011

Jom kita kapel?

Best ker kapel ney??? hm.... mai baca cerita nie..


Kisahnya mengenai 3 org, Syafiq, Safura dan Muhammad. Syafiq dan Safura sama-sama belajar di SAM Bestari. Beberapa lama kemudian, Syafiq jatuh hati pada keayuan Safura. Matanya mengalahkan Zinnirah. Wajahnya berseri-seri dengan cahaya keimanan. Pergh!! Cantik sangatlah jika nak diceritakan. Tetapi, Syafiq cuba tahan. Dia tidak boleh meluahkan perasaan dia pada Safura sebab nanti takut kena tangkap dengan ajk pencegah maksiat sekolah.

beberapa tahun berlalu...Akhirnya, apabila Syafiq berada di Tingkatan 5, dia sudah tidak mampu bertahan. Dia mengatur langkah dan akhirnya, Safura tewas pada pujuk rayunya. Walaubagaimanapun, mereka ini sedar yang mereka orang Islam. Islam tidak membenarkan umatnya ber’couple’. Jadi mereka berpakat yang mereka ini hendak membuat satu revolusi dalam couple. "COUPLE ISLAMIC". Asal keluar, pergi tempat terbuka. Tak mainlah tempat gelap-gelap ni. Bukan itu sahaja, Safura kena pakai tudung labuh. Syafiq pula pakai serban dan jubah. Lepas itu mereka keluar bukan membuang masa, keluar bawa Al-Quran. Berhenti di kedai makan, tadarrus lagi. Jalan pula, mana ada pegang-pegang tangan, mereka ikut cara Nabi Musa. Lelaki di depan, perempuan di belakang. Bila balik rumah, missed call pagi-pagi. Suruh qiamullail. Hah! kan Islamic punya couple tu.


Setelah setahun mengamalkan taktik sedemikian, Syafiq ditakdirkan bertemu dengan Muhammad. Ketika itu Syafiq dan Safura sedang bertadarrus di RFC. Muhammad tiba-tiba datang menghampiri mereka kerana tiada tempat duduk. Bila duduk, Muhammad bertanya, "Have you married?". "No.", jawab Safura. "So, why you sit together with this ajnabi alone here", tanya Muhammad. "Kami couple, tapi Islamic way" jawab Syafiq. Muhammad hanya tersenyum mendengar jawapan itu. Muhammad pun memulakan ceritanya.


"Aku ni muallaf. Asal dulu aku kristian. Tinggal kat Singapore. Dulu, aku suka sangat makan babi. Kalau sehari tak makan, pengsan aku. Pernah sekali mak aku terlupa beli babi, aku masuk wad malam tu. Tetapi, Alhamdulillah, Allah buka pintu hati aku untuk terima hidayah-Nya. Bila aku masuk Islam, aku dapat tahu, dalam Islam tak boleh makan babi. Aduh, pening kepala aku. Macam mana aku nak buat ni??? Seminggu aku masuk hospital lepas masuk Islam. Kalau zaman Rasulullah dulu ada peringkat-peringkat dia. Tapi aku…mana ada. Jadi, time kat hospital tu aku fikir. Akhirnya, aku jumpa satu jalan keluar. Aku nak Islamkan babi tu. Aku beli seekor anak babi. Dari kecik aku jaga dia. Seekor lalat pun aku tak bagi dekat. Setiap jam aku mandikan dia. Lepas 3 hari, aku bisikkan kat telinga dia dua kalimah syahadah. Lepas tu, tiap-tiap hari aku bagi tazkirah kat babi tu. Asal dia berak aku vacuum terus. Camnilah kehidupan aku dan babi tu buat 2 tahun. Lepas dua tahun, masa yang ditunggu-tunggu tiba. Masa untuk sembelih babi ni. Tengok-tengok babi ni takde leher. Tapi, lantaklah. Aku tibai je sebab dah 2 tahun tak makan babi ni. Lepas tu, aku pun masak la bakut teh. Tengah-tengah makan, nampak seorang ustaz tengah jalan-jalan. Muka macam lapar je. Aku pun ajak la dia makan. Ustaz!!! jom makan. Babi Islam nih.”


Bila terdengar kisah itu, Syafiq dan Safura pun sedar. Kalau benda itu haram, ia tetap haram. Yang halal itu jelas dan yang haram itu jelas...


p/s : yg HARAM tetap akan HARAM walau kita cuba apa cara sekalipon untuk mengHALALkannya..peringatan untuk diri ana sendiri terutamanya....


wallahualam..


diambil dr JayJay Najihah

Tuesday, April 26, 2011

TipSss.. Utk BerJAYA!!!



subhanALLAH... ALLAH maha penyayang... Allah bg tips lg dlm Alquran mcmna nk berjaya....berjaya didunia dan akhirat plak tu!ha! cuma kita ja yg x mau baca Alquran, xtguk apa maksudnya..huhu...nie dia tipsnya dari

23.Surah Al- Mu'minun

Dengan nama Allah Yang Maha Pengasih lagi Maha Penyayang..

1) Sungguh beruntung org2 beriman.
-org2 yg brjaya adalah org2 briman.... (brjaya didunia dan akhirat)

2)yaitu org yg khusyuk dalam solatnya.
-khusyuk dlm solat juga dpt melatih kita lebih fokus apa yg kita lakukan... cthnya skrg(aku as student), dpt fokus pd study...

3)dan org yg menjauhkan diri dari perbuatan dan perkataan yg tidak berguna.
-jauh dr mengumpat, memfitnah.. (istigfar)

4)dan org yg menunaikan zakat.
-bukan menunaikan zakat yg biasa dilakukan shj tetapi (dlm konteks aku sbgai pelajar) zakat dlm memberi /menyampaikan ilmu pd kwn2, meluangkan waktu pd berdakwah, harta dan sebagai nya...

5)dan org yg memelihara kemaluannya.

6)kecuali terhadap isteri2 mereka atau hamba sahaya yg mereka miliki, maka ssesungguhnya mereka tidak tercela.

7)tetapi barang siapa mencari di balik itu (zina dan sebagainya), maka mereka itulah org2 yg melampaui batas.
-jgnlah mendekati zina...(elak bercouple).ilmu itu chya dan tak akan masuk pd hati yg kotor. so,bila hati kotor ilmu susah masuk, bila ilmu susah masuk, susah la nk bljar!, pastu mcmna nk pandai?,mcmna nk score?, mcmna nk berjaya?(pikir2!)

8)dan sungguh beruntung org yg memelihara amanat2 dan janjinya.
-oh.. tidakkk.. yg ni kena pikir betoi blk2... duit JPA, duit PTPTN(walaupun pnjaman) duit org gak kan? bg utk pnjam utk kita BELAJAR!...ingt kita guna duit org! duit rakyat(ramai tu), kalu x belajar betol2 kan dah xwat amanah yg diberi?...amanah yg bg duit utk bljar bukan utk benda2 lain ...so,kena tunaikan amanah yg dia org bg! means kena bljar betol2x! GO2x my fren! =) dan ingat janji pd mak dgn ayah!~nk bljar rajin2 kan?

9)serta org yg memelihara salatnya.
-solat diawal waktu, tambahan solat2 sunat...

10)mereka itulah org yg akan mewarisi.

11)yakni yg akan mewarisi syurga Firdaus. Mereka kekal di dalamnya.

...........................

Amin.. insyallah....


Byk lg tips dr ALLAH sbnrnya utk kita.., so, marilah kita membaca *surat cinta dr ALLAH* yakni (ALQURAN) utk tahu lebih lanjut...

Wallahualam.....

Monday, April 25, 2011

Sunday, April 24, 2011

S.A.B.A.R

Assalamualaikum, kawanku..(......)
semoga dlm redhaNYA...
Maafla, dari dulu hg mengadu masalah hg... tp aku xdpt solve2 lg.. aku pasti setiap masalah mesti ada penyelesaian kan... cuma aku harap hg bersabar...

aku tahu bnda yg hg alami munkin xdpt aku fahami sbb aku x pernah dlm situasi hg... tp aku rasa hg cukup beruntung sbb ALLAH memilih hg utk mengalami masalah mcm tu.. msti ada hikmah disebaliknya...maybe ini adalah ujian utk hg.. dan ALLAH xkan bg ujian pd hambanya jika hambanya x leh mghadapinya..

"Allah x membebani seseorg melainkan sesuai dgn kesanggupannya."
(Al-Baqarah-286)

so, aku tau hg BOLEH! hg KUAT!!! u can do it !!! GO3X

tp, aku nk nasihat kt hg,.. mcmna pn... depa(mereka) still ibubapa kita.. baik ka buruk ka.. dia tetap parents kita.. ibubapa yg melahirkan.. yg membesarkan hg... ingt tu.. yg bg hg sekolah... mcmna jahat pn depa... hg ingt blk jasa2 depa.. membesarkan hg... bg mkn... bg sekolah... huhu... kalu depa xdak? sapa besarkan hg???? walaupun depa just contribute part of your life and not fulfill others...hg ignore ja yg others tu.. maybe ada hikmah disebalik tu...insyallah...hg msti ingt jasa2 depa walaupun sikit.... aku berdoa dan berharap hg jgnla jdi anak derhaka..aku tau masalah hg rumit sket... tp ingt la depa still ibubapa kita...k???

aku rasa solution terbaik ialah----->
hg mesti jd ank yg solehah ok???
=hg mesti halalkan semua hutang2 depa.. (hutang2 tanggunjwab depa yg depa x laksanakan) xbaik berdendam. ingat depa tu still ibubapa hg...

=sebagai anak, hg kena berdoa utk depa berubah dan dpt petunjuk ALLAH... ampunkan dosa depa.... MAafkan depa dan berbakti pd depa selagi depa masih hidup... (hg beruntung tau masih ada parents lg, org lain yg anak yatim piatu???)huhu....

=hg kna byk bersabar dan mohon pertolongan dr ALLAH... byk berdoa dan mengadu pdNYA.. sebab DIA lah pengurnia masalah dan DIA lah penyelesai masalah.. mintalah drpdNYA...(aku bkn ckp hg x leh conctct aku dh tau.. haha... u r most welcome ...kalu nk luah masalah ape2..insyallah, aku setia mndgr dan mmberi pndpt)..


*sorry xdpt jmpa hg (nk blk kg dh...huhu)-nt insyallah kita jumpa na...kita bincang masalah nie lebih lanjut...dan sorry xdpt kol hg(krdit xmencukupi, nk msg pnjang lah pulak.. x pueh aku nt nk bebel kat hg .....hahaha...sorry...

*P.E.A.C.E

N.O

W.A.R*

ok?

(jgn gadoh2) (^^,) hehe

B.A.H.A.S.A

*today, i learn new vocabulary* yeah..

ptg ini aku ditugaskan oleh mak aku gi kedai jahit (KAK SABRINA-adik bradik aku) utk hntar kain. pastu mak aku suruh buat tongkah kain. wah apa tu? ok, aku baru first time dgr perkataan tongkah....(huhu BM sy spm dulu biasa2 sj). xpe, kita belajar ye....

TONGKAH

tahu x ape maksudnya...

tongkah ialah =kain yg dijahitkan pd bahagian atas kain sarung (sprti kain batik)

dan sbaginya utk melabuhkannya (bg kain tu panjang sket)


haha, selalu aku guna perkataan TAMPAL je... tampal kain.. haha kelakar lah...


ok. noted.. pasni.. guna TONGKAH~

Friday, April 22, 2011

Adikku syg...

Ya ALLAH.. baru aku sedar ... DEGILnya aku time kecik2 dulu...huhu. (sian mama)

AL-kisah.. adik aku yg xmau dgr ckp.. entah la pemikiran dia xmatang lg kot.. org ckp x nk dgr.. hailah adik.. bila nk matang.. kak penat la gadoh dgn awk... sakit tekak bebel kat awk...
mama pn penat bebel.... hailoh~

org syg kat awk, sebab tu la org marah kt awk, lepastu awk x nk dgr... sebab tu la org membebel... pastu ckp org bising... xnk dgr org bising, behave la yourself... u dh besar ok.. not 10 years old anymore.. time apa yg u nk semua dpt... pastu goyang kaki.. tguk tv!oh plz.... dh anak dara ok, bgun la tolong mama kat dapur... bgun la awal pagi... ni x, nasi dah siap masak bgun mkn je... aish.....xreti msk pn, tlg la basuh pinggan ke...sapu smpah ke...hmm....
asyik mengadap laptop tu je.. pastu ckp bosan lah.. hapeh la...cuba la blk sekali sekala tlg mama kemas ruang tamu ke... kemas dapur ke... ni x dok melayan alam fantasi facebook kamu dgn cita2 movie entah ape2 kamu tguk...

tp bila pikir2 blk... ha, ni ape balasan aku... masa kecik2 dulu aku buat kat kak2 atas aku... mcm adik aku skrg nie lah....
DEGIL+MALAS pastu kena marah merajok..haha...pastu kerja hape pn x siap... menyusahkan mama.... erm... baru aku tau mcmna... padan muka!!! huhu....

*hari nie...rasa kelakar plak... 3 kali gadoh,*gadoh, baik blk 3x....

*rasa teguran aku kena lembut sket kot....si dia ni x leh marah2...cpt merajok (mcm aku gak!haha) kena beri nasihat cara berhikmah...

*sorry la dik ye kalu terbaca entri kak... kak nk adik sedar kak syg adik!!! =) huhu...


Thursday, April 21, 2011

Bekalan Pulang ke Rumah

Assalamualaikum....
Kausar, NAni, Anis, Munirah.... Rindu korang.. huhu..
entri ni utk korang... sebb korang x gi haritu kan.... Nape blk awal??haha rugi x gi... Best!!! and thanks to Kausar msg watif tnya pasal bnda nie... nk msg korang psal bnda nie.. pnjang lah pulak nya ha..haha..yeap2... ok. xpandai sgt pn nk terang cener.. ok... Plz take note ye! hehe

Bismillahirahmanirrahim.....

start mlm tu pakcik ZAmeran bg talk.. (bapa Kak Ainul/Mar).. kenal x? hah kan rugi x gi...x kenal sapa dia..haha.. (sj je nk hangat kan kerugian!)haha bg talk pasal tajuknya " Menuju ke syurga Allah".... Mostly terang pasal jihad di jln ALLAh....dan Kak Sarah bg talk pasal Birru walidain ...

ni antara2 cita2 yg best...

-Amru bin Jamuh (sila search dan baca pasal critanya ye)-sgt menarik

-Abdullah Bin Jahsy

pastu ada 1 cita nie... xingat la sapa... ada seorg hamba ALLAH(makcik nie).. dia hantar anak dia yg sulung gi berperang , pastu.. syahid...dia ucap alhamdulliah....
anak kedua pn hantar mati syahid ... dia ucap alhamdulliah...
ketiga pun syahid.....dia ucap alhamdulliah...
pastu last anak bongsu dia hntar gi perang... pn mati syahid... dia menangis....
org2 pn pelik, napa yg bongsu sahaja makcik menangis? anak2 lain makcik xnangis pulak...dia syg ank bongsu je ka?? hmmm...
pastu dia ckp... aku menangis kerana aku dh xda anak utk dihantar gi jihad pd agama ALLAh ....

huhu...wah, memang tersentuh aku bila pakcik zameran cita! (wahaha,sorry la weh kalu aku x reti cita sgt...huhu) tguk? betapa makcik tu yakin, anak2 dia akan tunggu dia kat syurga...
sebab harta, jiwa, org mukmin yg gi jihad pd jln ALLAH akan dibayar dgn syurga...dan jihad tu mcm2 .. bukan gi berperang je jihad... belajar menuntut ilmu pn jihad pd jln ALLAH...

then, in short, sekarang kita umpama berbusiness dgn ALLAH...
dan nk masuk syurga tu bukan mudah dan murah...syurga ALLAH tu MAHAL! oleh kerana mahal kita kenalah kumpul duit byk2 nk beli syurga ALLAH... duit yg dimaksudkan bukan jongkong emas, batu belian ke pe...duit yg leh buat pasport kita masuk syuga ALLAH ialah amalan2 kita...jadi.. kumpulah duit amalan kita byk2 kat dunia nie..sementara kita masih hidup...dan ingat kita hanya dpt masuk hanya dgn redha ALLAH....

dan ingt! Keredhaan Allah Terletak Pada Keredhaan Ibubapa.....
so sempena cuti nie.. birru Alwalidain la ye...(buat baik pd ibubapa)

dan skrg kita sbgai anak... buat baik pd ibubapalah adalah salah satu passport kita ke syurga!

~so,nak masuk syurga x? hehe gi la minta passport tu mak!

(maksud sy.. gi la tlg2 mak, senangkan hatinya...)

lagi 1 ada hadith HR BUkHAri:

"Celakalah seseorg yg mendapatkan kedua org tuanya masih hidup tetapi itu tidak memasukkannya ke syurga"

hoho.....celaka weh... nk jd org mcm tu ke? xnk kan? so my lovely frens... buat la baik kt ibu bpa sempena kita ada peluang cuti 4 bln nie.. pass nie xdak dh kan?

AL-Isra:17:23-24 ayat Quran(sila rujuk dan fahami ye)

dan last nk pesan(utk diri sndri juga)huhu...Rajin2 buat (tarbiah zatiyyah) yg kak asma bg haritu.. ingat lg x? ok., kita ulang ye..

1)Muhasabah
2)Taubat
3)Cari Ilmu (hoho, x mesti dh hbs exam xpyh pegang buku dh! kita pegang buku masakan plak ke! hehe.. Yump2)

4)Mengejarkan amalan2 iman (kita tambah la dgn Amalan2 sunat)
5)Memperhatikan akhlak dan iman. (jgn la kt asrama je kita baik dan rajin, blk rmh astaqfirullahalazim, pemalas plak)

6)Terlibat dlm aktiviti dakwah (xpyh gi luar...kt dlm family pn leh wat kan? jom cuti nie kita ajar adik2 kita mengaji ker!) solat jemaah ke? puasa? kan best buat sama2? jgn dok tguk tv jerr....hik3

7)Jihad lwn nafsu (hailoh... susah tol cuti2 sejuk2 hujan! demam lg tu nk bagun pagi awal2 tolong mak masak kan? haha lawan nafsu tido tu! cuba bgun awal!) (pastu tguk tv dr pg smpai mlm mengadap tv je...) gi mengadap muka mak ke ikut mak gi kenduri ke...kan dpt pahala.. haha (byk tol kenduri skrg)

8)Berdoa! ahak! (dah hbz exam x pyh doa dah! yeke mcmtu? bagus la mcm tu? bila susah ingat ALLAH, bila senang lupa ALLAH.. SOMBONG! huh... (berdoa la sentiasa x kira kita kt mana, mcmna , dan bagaimana...)jgn doa utk diri korang sorang2 je...(JGN KEDEKUT, heh) doa sekali utk ibubapa, fmly,guru2, kwn2...kesejahteraan , kejayaan dan ketaqwaan.. etc...


Last but not least, jgn lupa mutabaah amal yg kita set tu.. buat ye.. walaupn dh beza suasana (asrama dgn rmh) cuba2lah buat ye!

huhu(aku nasihat kat diri aku gak nie) kita doa sama2 eh dpt kuatkan hati dpt buat smua nie....Amin...

ha, lg 1 cuba tny kak asma, sapa pic ngri korang... nt ada yg akan follow up korang time cuti nie...

terima kasih... wallahualam>>>>>>>>Selamat Bercuti<<<<<<<<


Friday, April 8, 2011

+++++JODOH++++


hailoh.... aku x mau buat entri pasal nie... tp rasa nk tuleh jugok(haha, bkn expert pn bab nie) kuang3... ramai tol kwn2 batch aku (baru 1st year weh!!!..) dah nk kawen dah dan yg brtunang pn byk..!!! huhu.. aku rasa mcm aku ja yg x matured lg...mcm budak2 haha...and sorang roomate aku jugak nak kawen nt cuti sem nie..hhoho.. aku doakan dia bahagia hingga akhir ank cucu... hehe....dan kawan sekolah aku dulu pn dh nk kawen bln 6 nie... wah dah 2 jemputan knduri kawen aku trima! first time dlm hidup aku trima kad kawen ada tulis kpd Awatif Akmal.. haha kelakar.. sbb slma nie parents aku ja yg dpt jemputan nie.. aku tukang teman p kenduri ja.. =) dan aku nk tulis entri nie ada kaitan sket pasal apa Dr Muhaya ckp time talk haritu ...

ok, ckp pasal jodoh nie...bila ye nk kawen?????? haha semua org xtahu bila jodoh dia nk sampai... sbb biasalah kita tau "Jodoh itu di tgn ALLAH"....

tapi yg best nye... nk tahu apa? kita bleh berusaha cari jodoh tu....! tahu x?hehe.. kalu pikirkan blk... xkan nk mkn nasi, nasi boleh tergolek dtg dpn mata kan? so, mesti la kena cari kan? haha..


"tapi mcmna nk cari nie....Doktor Cinta?? huhu aku butuh Dr. Cinta larh....~"

xperlu Dr2 Cinta nie.. merapu jek... Minta je kat ALLAH... HA, ALLAH lagi 'specialist' dlm hal nie.. sebab apa? sebab dia yg mengurniakan hati2 kpd kita.. ^^,


ok, yg menarik nya.. Dr Muhaya ada sebut "Begin end in mind" (source dr buku 7 habits of effective people)-xsilap aku...ok, maksudnya.. apa yg kita nk dptkan, cuba kita bayangkan mcamana picture dia... contohnya dlm konteks cari pasangan kita tulis dlm diari ke apa2... macamna bakal suami kita...perwatakan dia...haha...sbb apa yg kita sebut, tulis dan ingat adalah doa... tp dpt kontek kejayaan...-cthnya exam..kita bayangkan kita keluar dr dewan exam tersenyum dan gembira sebab dpt jwb exam dgn mudah ........

haha... aku nk habaq kat sini .... tulis diari pn mcm doa... i mean tulis apa yg kita nk sblm kejadian tu berlaku...

so, sbgai konklusinya... kat sini.. kena byk berdoa dari skrg walaupun umur org ckp muda lg utk kawen(utk zaman nie lah)haha... aku cita kat mak aku yg kawan aku ramai dh kawen umur muda2 mcm nie.., mak aku beleter2 ckp bleh ke buat tanggunjawab 3 dlm 1? bljar lah, jga suami,jaga diri, rmh.kalu ada ank nt mcmna??.. etc... kewangan cukup ke??? haha... aku no komen .. kalu jodoh nk sampai nk wat cener kan? hehe...

tapi bg aku bila seseorg tu tahu tanggungjawab dia, dia tahu apa dia perlu buat..... so xkisah la en....

ustazah aku selalu ckp ha jgn lupa baca doa ni, kamu dah besor dh... ^^,



"RABBANA HABLANA MIN AZWAJINA AZURRIYATINA QURRATA A'YUNIN WAJ A'LNA LIL MUTTAQINA IMAMA"...

"Ya Tuhan kami, berilah kami, isteri, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sbagai ikutan org2 bertaqwa..."

Ameen....

Thursday, April 7, 2011

Buang Sampah merata2!



JANGAN BUANG SAMPAH MERATA-2

atau

SILA buang sampah merata-2


~perkataan JANGAN tu sering di diabaikan org..., resultnya sampah dibuang merata2....


~Biasalah bila org kata JANGAN, yg tu dia nk buat!!!!
~hmm.... apa nk jd dgn bumi nt aku x taula....


Maybe korang dh kenal Mat Lutfi nie, tp aku memang suka cara dia cari publisiti(haha), kelakar video dia...tp dlm masa yg sama bg nasihat2 kt org... and maybe bahasa utara kasaq kot... tp layanz.....







SILA2 buang sampah merata-2........ ~_^

Sunday, April 3, 2011

ALHAMDULLIAH...


aku nk cerita...apa yg aku dpt pg ni.... ahad pagi2 ni... slalunya org tido ...aku kuatkan semangat juga walaupun mengantok sgt (sbb xleh tido smlm,~kena tido kat lantai)-kuar topic... ok,alhamdullialh, im the chosen one aku pergi juga dgr talk tajuk (Motivational talk) kat lecture hall UIA,.(KOM)

penyampainya org yg terkenal, korang mesti kenal(kalau ada astro lah), dlm program MATA KE HATI....

Prof. Dr Muhaya Mohamad


memang amat semangtlah dgr talk beliau...
ALhamdulliah, ALLAH memang MAHA PENYAYANG, ALLAH still syg kat aku.(.tp aku ja yg masih2 xtahu bersyukur,huhu...). sebab apa? kalu nk tahu semalam ada exam 2 paper. ... soalan dia?? fuh... mantap ar.. boombastik giler! memang rasa down giler ...rasa mcm nk fail je paper tu...nk gigit3 je paper tu... rasa mcm geram..... jeee kat lecture aku tu(sebb buat soalan fuh tu)....rasa xlarat dah nk belajar utk next2 paper....
Alhamdulliah ALLAH detikan hati aku utk pergi dgr talk nie...
Byak kata2 semangat beliau berikan....

sekadar perkongsian...
1)we dont manage our time but we manage our activity...
==betul kan?kita asyik2 ckp x cukup masa, sdgkan masa tu tetap still 24jam.. tp kita yg lupa nk manage activity yg kita buat... manage activity yg penting dan xpenting....dahulukan yg penting...

2)successful people always find solution and face obstacles, not giving excuse or reason..
== huhu... betol3...
''cikgu tu ajar xphm, x best..''
''aku malas lah...."

3)master your mind, design your destiny!
BENTUK DUNIA LUAR, DARI DUNIA DLM DIRI...
==minda kita MENAKJUBKAN korang tahu x?
apa yg kita fikir nie, yg akan korang jd....
==fikiran positive akan menghasilkan emosi yang positive dan perlakuan yg positive!
==stabilkan (AKAL~HATI~JASAD) dgn prkara2 yg positive...

4)Bila kita MENGEJAR akhirat, dunia juga akan mengejar kita...
percaya x? sbb apa? sbb kalu hubungan kita dgn ALLAH kuat, insyallah hal2 dunia juga kita akan success...sbb ALLAH tu MAHA BERKUASA....
tp persoalannya, mcmna kita nk ingat ALLAH dlm dunia yg penuh challenges nie? byk hiburan... byk syaitan.. byk tarikan... aku pn mula fikir.. betul3... mcmna ea?..aku bukan kuat sgt pn nk tolak segala cabaran nie...
Dr. Muhaya pun bglah tips yg aku rasa sgt berguna...tau apa tipsnya?
Dr. tekankan pentingnya tarbiah, (mksud tarbiah tu mendidik)... didik apa... didik nafsu , didik fikiran, ... bimbing kita ke arah jalan yg benar dr terpesong dr ditarik tarikan2 dunia tu dan boleh membina peribadi2 Muslim...

ok mendidik... tp mcmna?

Dr ckp joinla usrah!

ERK, trus aku teringat kat kak usrah aku.(yg rajin ambil berat pasal aku).hehe... sebab aku kadang2 agak malas nk prgi usrah nie....(dan aku agak baru join usrah), dulu xtau pn pasal bnda nie.. masuk UIA baru tau.. huhu... msti korang2 yg kat luar sana tu pn xtahu kan?so skrg
dah tahu pentingnya usrah nie (AMAT PENTING YE!) ape lagi? SAPA2 XJOIN LAGI CARiLAH CPT usrah!..kalau nk ekotkan Rasullah pn ditarbiah oleh ALLAH! KITA? apa lagi mestilah kena byk2 lagi ditarbiah!
~doakan aku tabah melawan nafsu dan consistent dlm mengikut usrah.. Amin,..


DinG.... (stop jap) bersambung....

blog Dr...
facebook

Saturday, April 2, 2011

TAHUKAH ANDA????


==dengan memakai spek mata atau contact lens , boleh mengurangkan rabun anda?

==beli contact lens kena (fitting) dulu,kena (ukur) dulu mcm pakai baju (ada size2nya trsndri)

==optometrist je bleh buat (fitting) contact lens pd patient....

==contact lens ada tarikh luput???(eh mcm mknan plak), pastu kena cuci (gosok dgn jari) sblm pakai..kuku pastikan x panjang~

==xelok pakai contact lens brkali2 yg dah luput~ mcm mkn mknan expired date lar...apa rasa?

==kerdipan mata bleh mengurangkan mata kering bila pakai contact lens...

==selesema x digalakkan pakai contact lens~

==aish, jgn dok tenyeh mata!...

==ush! people who has myope eyes (rabun jauh) and diabetes have risk to get glaucoma?

==bila dah tua ALLAH dah tarik nikmat utk melihat dan terjadilah penyakit presbyope=(pnyakit org tua yg rabun dkat)... so muda2 skrg kita kna bersyukur dgn nikmat yg ALLAH beri dan gunakan sebaik2nya...

==eh, ada org penyakit "mata malas"(eh bukan dia org malas buka mata!) nama pnyakit ni =amblyopia ,pesakit nie bila pakai spek pn x nmpk2 juga (rabun jugak) dah x boleh nk correct dah rabun dgn spek.... sian nyer dia org....bersyukur lah kita yg masih cerah penglihatannya...

++++++++++sekadar perkongsian, kalau salah betolkan++++++++++++

Friday, April 1, 2011

Petua wajah cantik! =)





kau dilahirkan didunia dgn wajah yg putih bersih dgn penuh berchaya...



Kau berbangga dgn kecantikan yg diberi itu .....


kau menjaganya dgn mencuci muka setiap hari dgn pencuci yg paling mahal pernah kau beli....



tp kenapa kau tak menjaganya juga untuk di akhirat dari dibakar api neraka?????



Ya ALLAH, putihkanlah wajahku dgn cahaya RabbaniMU...

Segala Puji bagi ALLAH yang membaiki diriku, perbaikilah budi pekertiku....

Ameen...

mai tenguk nie!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...