click di bawah..

click dibawah..

Friday, April 8, 2011

+++++JODOH++++


hailoh.... aku x mau buat entri pasal nie... tp rasa nk tuleh jugok(haha, bkn expert pn bab nie) kuang3... ramai tol kwn2 batch aku (baru 1st year weh!!!..) dah nk kawen dah dan yg brtunang pn byk..!!! huhu.. aku rasa mcm aku ja yg x matured lg...mcm budak2 haha...and sorang roomate aku jugak nak kawen nt cuti sem nie..hhoho.. aku doakan dia bahagia hingga akhir ank cucu... hehe....dan kawan sekolah aku dulu pn dh nk kawen bln 6 nie... wah dah 2 jemputan knduri kawen aku trima! first time dlm hidup aku trima kad kawen ada tulis kpd Awatif Akmal.. haha kelakar.. sbb slma nie parents aku ja yg dpt jemputan nie.. aku tukang teman p kenduri ja.. =) dan aku nk tulis entri nie ada kaitan sket pasal apa Dr Muhaya ckp time talk haritu ...

ok, ckp pasal jodoh nie...bila ye nk kawen?????? haha semua org xtahu bila jodoh dia nk sampai... sbb biasalah kita tau "Jodoh itu di tgn ALLAH"....

tapi yg best nye... nk tahu apa? kita bleh berusaha cari jodoh tu....! tahu x?hehe.. kalu pikirkan blk... xkan nk mkn nasi, nasi boleh tergolek dtg dpn mata kan? so, mesti la kena cari kan? haha..


"tapi mcmna nk cari nie....Doktor Cinta?? huhu aku butuh Dr. Cinta larh....~"

xperlu Dr2 Cinta nie.. merapu jek... Minta je kat ALLAH... HA, ALLAH lagi 'specialist' dlm hal nie.. sebab apa? sebab dia yg mengurniakan hati2 kpd kita.. ^^,


ok, yg menarik nya.. Dr Muhaya ada sebut "Begin end in mind" (source dr buku 7 habits of effective people)-xsilap aku...ok, maksudnya.. apa yg kita nk dptkan, cuba kita bayangkan mcamana picture dia... contohnya dlm konteks cari pasangan kita tulis dlm diari ke apa2... macamna bakal suami kita...perwatakan dia...haha...sbb apa yg kita sebut, tulis dan ingat adalah doa... tp dpt kontek kejayaan...-cthnya exam..kita bayangkan kita keluar dr dewan exam tersenyum dan gembira sebab dpt jwb exam dgn mudah ........

haha... aku nk habaq kat sini .... tulis diari pn mcm doa... i mean tulis apa yg kita nk sblm kejadian tu berlaku...

so, sbgai konklusinya... kat sini.. kena byk berdoa dari skrg walaupun umur org ckp muda lg utk kawen(utk zaman nie lah)haha... aku cita kat mak aku yg kawan aku ramai dh kawen umur muda2 mcm nie.., mak aku beleter2 ckp bleh ke buat tanggunjawab 3 dlm 1? bljar lah, jga suami,jaga diri, rmh.kalu ada ank nt mcmna??.. etc... kewangan cukup ke??? haha... aku no komen .. kalu jodoh nk sampai nk wat cener kan? hehe...

tapi bg aku bila seseorg tu tahu tanggungjawab dia, dia tahu apa dia perlu buat..... so xkisah la en....

ustazah aku selalu ckp ha jgn lupa baca doa ni, kamu dah besor dh... ^^,



"RABBANA HABLANA MIN AZWAJINA AZURRIYATINA QURRATA A'YUNIN WAJ A'LNA LIL MUTTAQINA IMAMA"...

"Ya Tuhan kami, berilah kami, isteri, anak cucu kami semua menggembirakan hati dan jadikanlah kami sbagai ikutan org2 bertaqwa..."

Ameen....

6 comments:

  1. eheh.. sy suruh mak sy carikan.. :)
    actually the safe way guna orang tgah..bila kita bkenan kat orang tu suruh orang tgh tu smpaikan..suruh orng yg kita suka tu istkharah..bgtu juga kita..and kalau sy tak silap la, ada organisasi yg handle soal cari psangan hidup ni..kita bley browse gmbar2 orang yg sertai..then pilih la..tp of coz bkn stkat pilih mana yg cntik je..kne istkharah sntiasa..

    ReplyDelete
  2. suka pula komen pakcik diatas ni

    :)

    ReplyDelete
  3. (like)... tq pakcik... sy tau ada organisasi mcm tu....(baitulMuslim ea)? tp x sure plak pasal browse pasangan ?? dlm intrnet ke??? wah zaman it tol... smpai jodoh pn cari kat intrnt...hehe..

    bg sy pakcik lelaki xpe la..kalu suka kat sesorg leh je tnya...tp sy perempuan xkan nk (start)dulu kot en? haha...

    apa yg sy leh buat doa je.. tawakal kat ALLAH.. kalu jodoh sy dgn dia, minta ALLAH permudahkan.. tp kalu xda maybe dia x sesuai dgn sy kot... hehe ckp mcm expert je... haha..
    (xda kaitan antara hidup atau mati) haha

    ReplyDelete
  4. pakcik!!!! bestnye mak pakcik tlg carikan... huhu...mak sy suruh carik sndri!!! huhu.. pakcik tlg carik kan leh???? hahah

    ReplyDelete
  5. haha byk la nak carikan..pak cik pon xjumpa2 lagi.. ehh pakcik ni llaki pon tp xpernah start dulu tw..malu je la..nnt pkcik suruh mak pkcik carikan utk atif skali..eheh. :)

    ReplyDelete
  6. haha... yeke... hehe mekasih... krim slm kat mak pakcik ye...haha

    ReplyDelete

what is your suggestion???

mai tenguk nie!!!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...